Šta je ekološka štampa velikog formata?

Ekološka štampa velikog formata se odnosi na pristup štampanju koji ima minimalan negativni uticaj na životnu sredinu.

Ovaj pristup obuhvata korišćenje ekološki prihvatljivih materijala, tehnika štampe i postupaka recikliranja otpada.

U ekološkoj štampi velikog formata, koriste se materijali koji su održivi i manje štetni za životnu sredinu. To može uključivati upotrebu recikliranih ili biorazgradivih materijala kao što su ekološki PVC, platno od organskog pamuka ili reciklirani papir. Ovi materijali smanjuju upotrebu prirodnih resursa i smanjuju količinu otpada.

Tehnike štampe koje se koriste u ekološkoj štampi velikog formata takođe imaju manji uticaj na životnu sredinu. Napredni sistem za upravljanje bojama omogućava precizno doziranje boje i smanjuje količinu otpada.

Korišćenje LED UV ili vodene baze boje, umesto rastvarača ili hemikalija koje mogu biti štetne, takođe doprinosi smanjenju štetnih uticaja na životnu sredinu.

Recikliranje i ponovna upotreba materijala su takođe važni aspekti ekološke štampe velikog formata. Otpadni materijali, kao što su PVC baneri ili platna, mogu se reciklirati ili koristiti za druge svrhe umesto da završe na deponiji. Ponovna upotreba štampanih materijala, na primer, korišćenje banera kao torbi ili drugih proizvoda, takođe je deo ekološkog pristupa štampanju.

Šta je cilj ekološke štampe velikog formata ?

Cilj ekološke štampe velikog formata je smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Ova vrsta štampe koristi pristupe, materijale i tehnike koje su održive i manje štetne za okolinu. Neki od načina na koje se to postiže su:

  • Upotreba ekološki prihvatljivih materijala: Koriste se materijali koji su reciklirani, biorazgradivi ili proizvedeni od obnovljivih izvora. To uključuje ekološki PVC, platno od organskog pamuka, reciklirani papir i drugi slični materijali.
  • Korišćenje ekološki prihvatljivih boja: Umesto tradicionalnih boja koja sadrže štetne hemikalije, koriste se bojena bazi vode ili LED UV boja koja su bez rastvarača i imaju manji uticaj na životnu sredinu.
  • Efikasno korišćenje resursa: Napredni sistemi za upravljanje bojama i precizna doziranja mastila pomažu u smanjenju otpada i potrošnje boje.
  • Recikliranje i ponovna upotreba materijala: Otpadni materijali, kao što su PVC baneri, mogu se reciklirati, a štampani materijali mogu se koristiti za druge svrhe umesto da budu odbačeni.
  • Smanjenje emisija i otpada: Ekološka štampa velikog formata teži smanjenju emisija štetnih gasova i minimalizaciji otpada koji se generiše tokom procesa štampe.

Sve ove prakse imaju za cilj smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, čuvanje prirodnih resursa i promociju održive proizvodnje. Ekološka štampa velikog formata je sve više podržana i tražena kako se svest o zaštiti životne sredine povećava.

Šta je Green Guard Gold sertifikat?

Green Guard Gold sertifikat je jedan od najprestižnijih standarda za oznaku ekološki prihvatljivih proizvoda.  DOGA štamparija koristi boje proizvođača koji posedujeGreen Guard Gold sertifikat, te to ukazuje da proizvodi koje proizvode ispunjavaju visoke standarde zdravlja i sigurnosti za unutrašnje okruženje.

Green Guard Gold sertifikat je izdat od strane organizacije UL Environment (Underwriters Laboratories), koja procenjuje proizvode na osnovu strogih kriterijuma za emisiju hemikalija i kvalitet vazduha. Proizvodi koji nose ovaj sertifikat zadovoljavaju niske nivoe emisije hemikalija, uključujući VOC (organske jedinjenja sa visokom isparljivošću), formaldehid i druge štetne supstance. Ovaj sertifikat je posebno važan kada se radi o unutrašnjim prostorima, gde se visoki nivoi hemikalija mogu akumulirati i uticati na kvalitet vazduha i zdravlje ljudi.

Kada boje na mašinama štamparije DOGA poseduju Green Guard Gold sertifikat, to znači da su proizvodi, koji podrazumevaju štampane materijale, testirani i potvrđeni kao bezbedni za unutrašnje okruženje. To uključuje smanjenu emisiju hemikalija, minimalan ili nikakav uticaj na kvalitet vazduha i smanjeni rizik od toksičnosti.

Investirajući u opremu proizvođača koji poseduje Green Guard Gold sertifikat, štamparija DOGA demonstrira svoju posvećenost održivosti, zaštiti životne sredine i zdravlju korisnika njihovih proizvoda. Kupci mogu biti sigurni da su proizvodi štamparije DOGA prošli rigorozne testove i ispunjavaju visoke standarde ekološke sigurnosti.

 

DOGA štamparija ima reputaciju lidera u zelenoj štampi, što bi ukazivalo na to da smo prepoznati kao preduzeće koje ima istaknutu posvećenost ekološkoj odgovornosti i održivosti u svojim operacijama i procesima štampe od strane Ministarstva Zaštite Životne sredine koje je i uputilo našoj štampariji pismo podrške kao zelenoj štampariji. Pismo podrške MZŽS će DOGA štamparija na uvid poslati svim zainteresovanim stejkholderima na zahtev. 

 

DOGA štamparija kao društveno odgovorna kompanija

DOGA štamparija se ponosi svojom posvećenošću društvenoj odgovornosti i održivom poslovanju. Kao kompanija, DOGA prepoznaje važnost negativnog uticaja na životnu sredinu i društvo, te aktivno preduzima korake kako bi smanjila taj uticaj i doprinela zajednici na različite načine.

Evo nekoliko načina na koje DOGA štamparija deluje kao društveno odgovorna kompanija:

  • Održiva proizvodnja: DOGA štamparija primenjuje održive prakse u svom proizvodnom procesu. To uključuje upotrebu ekološki prihvatljivih materijala, poput recikliranog papira i ekološkog vinila, kao i korišćenje boje na bazi vode ili LED UV boje bez rastvarača. Takođe se vodi računa o efikasnom korišćenju resursa kako bi se smanjio otpad i minimizovala potrošnja energije.
  • Sertifikacija i priznanja: DOGA štamparija poseduje opremu dobavljača koji je ponosni nosilac Green Guard Gold sertifikata. Ova sertifikacija potvrđuje da proizvodi ispunjavaju visoke standarde za zdravlje i sigurnost unutrašnjeg okruženja. Osim toga, DOGA štamparija je bila nominovana za priznanja u oblasti održivosti i društvene odgovornosti u industriji od strane Ministarstva Zaštite Životne Sredine (MZŽS).
  • Partnerstva i donacije: DOGA štamparija sarađuje sa različitim organizacijama i institucijama kako bi podržala lokalnu zajednicu. To podrazumeva donacije štampanog materijala za humanitarne svrhe, podršku lokalnim događajima ili partnerstva sa nevladinim organizacijama radi promocije društvenih ciljeva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *